Pečenie môže byť detskou hrou. Neveríte?
Doba moderných technológií priniesla pohodlnejší život nielen dospelým, ale i deťom. Tie si už život bez tabletu, smartfónu či playstation nevedia predstaviť. Podľa odborníkov však mnohé deti pri používaní multifunkčných elektronických zariadení strácajú záujem o fyzickú aktivitu a hry so svojimi rovesníkmi. Kvôli nadmernému tráveniu času pri počítačových hrách majú neraz problém rozoznať virtuálnu realitu od skutočnosti. Nehovoriac o tom, že v rozvrhu dňa im nezostáva priestor na budovanie návyku k domácim prácam.
No detská duša je dnes rovnako citlivá ako pred sto rokmi, keď ešte nesnívala ani o čiernobielej televízii. Akonáhle našim najmenším venujeme svoj čas, vedia sa nadchnúť pre užitočné „dospelácke“ veci. Napríklad také pečenie...
Moja manželka Janka navrhla deťom, či by si nechceli na chvíľu vymeniť povinnosti s nami, rodičmi. „My posurfujeme na nete za vás J, zatiaľ čo vy napečiete nejakú pochúťku...“
Hmm, až takú ochotu som nečakal! Či veríte alebo nie, deti boli okamžite pripravené do práce. Nadšene pobehovali po kuchyni a zháňali recept. Viete aký zvíťazil? Jednoduchý a neuveriteľne rýchly recept na hrnčekový škoricový koláč s jablkami. Jeho príprava zaberie dospelému nanajvýš 10 minút. Našim deťom trvala trochu dlhšie, o to väčšia však bola radosť, keď sa dostavil výsledok: svieži, šťavnatý koláč plný jabĺk a hrozienok, rozvoniavajúci škoricou.
Ak sa vám zbehli v ústach slinky, iste sa o tom radi presvedčíte. Či už koláč upečiete vy, alebo sa necháte inšpirovať a zapojíte do prípravy malých pomocníkov, ponecháme na vás. Potrebné suroviny nakúpite v Potravinách u Repiny, a práve teraz vám niektoré ponúkame v akciovej cene. Pripravte si:
2 šálky polohrubej múky ARO
1 šálka mlieka ARO
1 šálka slnečnicového oleja ARO
1 šálka práškového cukru
1 balíček prášku do pečiva
2 balíčky vanilkového cukru
2 vajcia
4 lyžičky mletej škorice
4 jablká
50 g hrozienok
50 g nasekaných orechov
1 ks tmavej čokoládovej polevy
1 pohár džemu
Postup:1.
Všetky suroviny na cesto postupne zmiešame. Múku s kypriacim práškom, práškovým cukrom, vanilkovým cukrom, škoricou, hrozienkami, vajíčkami, mliekom a olejom. Na záver vmiešame postrúhané jablká.
Vylejeme na vymastený plech vysypaný múkou a pečieme pri teplote 180 °C. Hotový koláč potrieme džemom podľa chuti, polejeme čokoládovou polevou a posypeme posekanými orechmi. Prajeme vám dobrú chuť!
Náš zážitok s koláčom sme zdokumentovali. Ak sa vám tento nápad páči, dajte nám vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.
1., Pripravíme si suroviny
2., Aby sa koláč vydaril, potrebujeme dobrú náladu
3., Vezmeme potrebné náčinie a pustíme sa do práce
4., Postrúhame načistené jablká
5., POZZOR na prsty!
6., Pripravíme si plech
7., Plech dôkladne vymastíme
8., Potom vysypeme múkou
9., ..a ideme na prípravu cesta
10., Do mysky vysypeme 2 šálky polohrubej múky ARO
11., Jednu šálku ARO mlieka.JPG
12., Mlieko vylejeme do mysky
13., Pridáme jednu šálku slnečnicového oleja
14., Šálku práškového cukru
15., Je to celkom zábava
16., Rozbijeme dve vajíčka
17., ..vylejeme ich do mysky
18., 1 balíček prášku do pečiva
19., Dva balíčky vanilkového cukru
20., Pridáme 4 lyžičky mletej škorice
21., ..je to zábavnejšie ako playstation
22., Ešte pridáme nastrúhané jablká
23., ..a nakoniec pridáme 50 g hrozienok
24., Ide na rad varecha!
25., Celý obsah dôkladne premiešame
26., Cesto vylejeme na vopred pripravený plech
27., Rozotrieme po celom plechu a šup do rúry na 180 stupňou
28., ešte skúška správnosti...
29., Cesto je v POHO!
30., Hotový koláč potrieme džemom, polejeme čokoládou a posypeme orechmi. Po stuhnutí nakrájame..
31., Pred podávaním môžeme ozdobiť tanier
32., Jupííí, máme hotový produkt
33., Čo na to poviete?
34., ..mmňamkííí