Dnes má meniny: Ivica
Zajtra má meniny: Albína
Pozajtra má meniny: Kornélia
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

Rodinný recept „Kačká ála Repina“ prezradíme iba vám!

 

Viete, ako to robí mama Repiská, keď nám chce pripraviť tú najlepšiu pochúťku?

Kačku večer pred pečením riadne umyje, nasolí a posype rascou. Vloží ju do keramického pekáča, v ktorom sa bude piecť a na noc uloží do chladničky. Na druhý deň ráno zapne rúru na 140-150 stupňov a kačku tam šupne - tak ako je. Piecť treba pomaly. Nič nepodlieva, nič s ňou počas pečenia nerobí, ani neotvára rúru. Pečie asi štyri hodiny, potom do hrnčeka zleje masť, čo sa vytopila a kačku dá ešte na pár minút odokrytú zapiecť na 200 stupňov.

Je fantastická a takmer bez roboty, už ju takto robíme roky!

 

Samozrejme, ku kačke patrí pravá domáca knedľa. Potrebujeme na ňu:

 

  •  2 hrnčeky 250 ml hrubej múky
  •  2 hrnčeky polohrubej múky
  •  42 g droždia
  •  6 dl mlieka
  •  1 vajce
  •  2 kávové lyžičky soli
  •  2 lyžice cukru

Do misky preosejeme múku, pridáme kvások, soľ, vajce a mlieko. Vypracujeme hladké cesto a necháme ho vykysnúť. Vykysnuté cesto preklopíme na pomúčenú dosku, rozdelíme na tri časti. Vytvarujeme knedľu a necháme 20 minút podkysnúť. Do pekáča dáme variť vodu, po 20 minútach kysnutia doň vložíme knedľu. Zakryjeme druhým pekáčom, stiahneme obidva horáky na najslabší plameň a varíme 20 minút. Po 20 minútach je knedľa uvarená. Hotovú knedľu potrieme maslom.

Čo ešte chýba k dokonalosti? No predsa kapusta!

 

Keď sú ostatné veci pripravené, kapusta je vyslovene „minútka“

 

Obsah pohára sterilizovanej kapusty vysypeme do hrnca a privedieme do varu. Počas miešania pridávame hrubú múku, pokiaľ nám kapusta nezhustne. Dochutíme a môžeme podávať.

 

Hm, ale predsa len, na čosi sme ešte zabudli. A bez toho by to predsa neboli hody!

Tak teda, v našej rodine patrí k pečenej kačke aj k hodovému obedu pohár dobrého vínka.

 

A teraz je to už naozaj všetko. Želáme Vám: „Dobrú chuť!“