Dnes má meniny: Ivica
Zajtra má meniny: Albína
Pozajtra má meniny: Kornélia
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Máj rozvonia celý kraj. Upečte si starodávny koláč plný lásky!

 

Za čias našich babičiek sa pieklo z jednoduchých, dostupných, ale vždy kvalitných a čerstvých surovín. Prevládali vlašské orechy, mak a ovocie  zo sadov a záhradiek. Pri pečení sa často používalo topené maslo. Čerstvé maslo sa dalo do kastróla zohriať na platňu sporáka. Pred bodom varu sa kastrólik z platne stiahol. Maslo stratilo prebytočnú tekutinu, nechalo sa vychladiť a uskladnilo sa. Vydržalo oveľa dlhšie a nestuchlo. Aj múka sa vyrábala iba hladká a hrubá, ktorá sa do pečiva miešala podľa potreby. Aj napriek tomu bola kvalita vtedajších základných surovín podstatne lepšia – vlastne išlo o skutočné biopotraviny. Cukrárske výrobky boli za čias našich babičiek a prababičiek prevažne suché, bez kaloricky náročných krémov. Piekli sa hlavne tradičné koláče.

 Po Veľkej noci nastáva opäť obdobie svadieb. Skôr narodení si ešte pamätajú na tradičný omšenský svadobný koláč, ktorý hádam ochutnali aj na vlastnej svadbe. Nazýva sa CALTA - svadobný koláč ,,Radostník “. Vám mladším, ktorí azda už ani neviete, ako taký Radostník vyzeral, ponúkame zaujímavý recept na vyskúšanie.

 

Nie je to nič zložité. Potrebujeme:  

1 kg múky (½ kg hrubej a ½ kg hladkej)

trošku soli

5 kopcovitých polievkových lyžíc kryštálového cukru

15 dkg neroztopeného zmäknutého masla

1 vanilku

1 kocku kvasníc

3 celé vajcia

mlieko - toľko, koľko ho prijme múka

 

Z mlieka, cukru a kvasníc pripravíme kvások. Do misy dáme všetky prísady, pridáme kvások a s mliekom dobre vymiesime sladšie cesto, ktoré by nemalo byť ani husté, ani príliš riedke. Necháme ho na teplom mieste vykysnúť. Keď pekne narastie, asi dve tretiny cesta zľahka roztlačíme na vymastený plech. Z poslednej tretiny vyrobíme 3 – 4 vrkôčiky a položíme ich priečne na koláč na plechu. Necháme ešte asi 15 minút kysnúť, potom potrieme roztopeným maslom a upečieme do ružova. Hotový, ešte teplý koláč znova potrieme roztopeným maslom.

Radostník je obradový koláč, naši predkovia ho zdobievali vtáčikmi, stužkami a kvetmi. Pekávala ho krstná mama mladuchy po pytačkách. Počas svadobnej hostiny ležal pred mladomanželským párom ako symbol radosti a po svadbe sa rozdelil medzi hostí.

 Či už sa vo vašej rodine blíži svadba alebo nie, vyskúšať niečo tradičné je vždy zábavné. Uvidíte, že aj bez slávnostnej príležitosti bude pre vás pečenie potešením.