Dnes má meniny: Ivica
Zajtra má meniny: Albína
Pozajtra má meniny: Kornélia
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Hoci je metrový, nikdy ho nie je dosť!

 

 

Aj vy premýšľate akou dobrotou potešiť svojich najbližších? V každej rodinke býva nejaký ten najobľúbenejší sviatočný koláčik. U nás je to práve metrový koláč. Viete ako ho milujú naše deti? Prezradíme vám tajný recept maminy Repiskej, ale pozor, nešírte ho ďalej - toto tajomstvo je iba pre Vás!

 

Takže poďme na to. Čo budeme potrebovať?

 Cesto: 4 vajcia, 260 g práškového cukru, 0,15 l vlažnej vody, 0,15 l oleja, 260 g polohrubej múky, ¾ balíčka prášku do pečiva, 2 lyžice kakaa

 Plnka:  0,5 l mlieka, 80 g vanilkového pudingu, 250 g masla, 150 g práškového cukru, 1 žĺtok, 4 lyžice rumu

 Poleva: 140 g margarínu, 2 lyžice mlieka, 2 lyžice maizeny, 2 lyžice rumu, 2 lyžice kakaa, 250 g práškového cukru

 A takto postupujeme: Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, pridáme cukor, znova dobre vyšľaháme a postupne pridávame žĺtky, vodu, olej a nakoniec  múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto rozdelíme na dve polovice. Do jednej polovice pridáme 2 lyžice kakaa a druhú polovicu necháme svetlú. Obidve cestá dáme osobitne piecť  do dvoch foriem srnčieho chrbta, ktoré vymastíme a vysypeme hrubou múkou. Upečené a vychladnuté múčniky pokrájame na plátky a plníme priamo na podnose tak, že zlepujeme plnkou striedavo jeden svetlý a jeden tmavý kúsok. Takto pripravený múčnik polejeme kakaovou polevou. Necháme stuhnúť a krájame šikmo, takže každý odkrojený zákusok je dvojfarebný.

 Príprava plnky: Z mlieka a vanilkového pudingu uvaríme puding, ktorý necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s cukrom, po častiach pridávame vychladnutý puding, 1 žĺtok, rum a dobre vymiešame.

 Príprava polevy: Margarín roztopíme, pridáme cukor, mlieko, rum, kakao a maizenu. Znova mierne zohrievame a vymiešame na hladko.

 Tak toto je náš najobľúbenejší rodinný koláčik. A čo ten váš? Podelíte sa s nami o recept? Gazdinky, neváhajte a prineste nám ten váš naj recept na sladkú dobrotu a my ho veľmi radi zverejníme. Ak sa nám podarí zozbierať viac vašich receptov, môžeme z nich časom urobiť Omšenskú darčekovú brožúrku.