Dnes má meniny: Ivica
Zajtra má meniny: Albína
Pozajtra má meniny: Kornélia
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Je mlieko naozaj zdravé?

 

Pravda o mlieku
   Mlieko pozná azda každý. Je to biela tekutina, ktorá dáva život, a to doslova. Mlieko je jediným zdrojom energie dieťaťa počas prvých mesiacov po narodení.  Aj neskôr poskytuje organizmu  látky dôležité najmä pre zdravie kostí a zubov. Deťom, ktorým  nechutí, sa viac kazia zuby a môžu  mať neskôr problémy s pohybovým aparátom. Aj v dospelosti by sme ho mali konzumovať denne aspoň vo forme mliečnych výrobkov, aby sme predchádzali osteoporóze, čiže rednutiu kostí, ktorá má za následok vážne zlomeniny dolných končatín.

    Najpoužívanejšie je kravské mlieko. Vo väčšej miere sa zhromažďuje v družstvách, kde je chov kráv, a dojenie mlieka. Tam sa potom vyrábajú jogurty, syry, tvaroch a podobne. Mlieko je našim hlavným zdrojom prísunu vápnika. A ten je predsa veľmi dôležitý pre stavbu kostí, zubov, ale aj celkového stavu človeka.
    

   U nás poznáme mlieko a delíme podľa obsahu tuku :

  • plnotučné - obsahuje najmenej 3,5 % tuku
  • polotučné- obsah tuku 1,5 až 2%
  • nízkotučné - obsahuje najmenej tuku a to 0,5%.

   Pasterizácia je proces, pri ktorom sa umožní mlieku vydržať oveľa dlhšie obdobie pred tým ako podľahne skaze. Zaslúžil sa o ňu Louis Pasteur. Zahriatie mlieka na hodnotu 61,5 stupňa umožňuje mlieko sa zbaviť všetkých škodlivín, ktoré by mohli napomáhať kazovitosti, ako aj mikróbom, ktoré sa v mlieku množia a zahriatie ich zneškodní.

Mýtus o mlieku
Jeden z mýtov o mlieku je, že trvanlivé mlieko neobsahuje žiadne vitamíny a minerály. Ale pohľad odborníka tvrdí niečo iné: Obsah vitamínov a minerálov zostáva pri tepelnom spracovaní metódou UHT takmer nezmenený. Tepelným ošetrením sa z mlieka stratí maximálne 10% výživných látok.

Čo v mlieku nájdeme

  • Bielkoviny obsahujú aminokyseliny potrebné na stavbu a udržiavanie ľudského organizmu. Sú súčasťou hormónov a enzýmov, ktorých nedostatok môže zapríčiniť slabé vyvinutie svalovej hmoty a poruchy rastu.
  • Mliečny cukor čiže laktóza je ľahko stráviteľný mliečny sacharid a výborný zdroj energie. Ovplyvňuje vývoj mozgu a nervových tkanív, reguláciu telesnej teploty i črevnú mikroflóru.
  • Mliečny tuk je ľahko stráviteľný a dobre sa vstrebáva. Deťom do 3 rokov sa neodporúča dávať odtučnené mlieko, pretože by prichádzali o cenné vitamíny A, D, E a K rozpustné v tuku plnotučného mlieka.
  • Minerálne látky ako vápnik, fosfor sú podstatné pre stavbu kostí a chrupu.
  • Z mlieka získava organizmus až 56 percent dennej dávky vápnika, zatiaľ čo zo zeleniny alebo obilnín asi 10 percent.
  • Vitamíny E a A sú dôležité pre dobrý zrak, vlasy a nechty, normálny rast a odolnosť proti infekciám. Prítomné vitamíny skupiny B priaznivo ovplyvňujú srdcovú činnosť a nervový systém.

Starajme sa o svoje zdravie!